0

Staand plassen voor vrouwen

Door het aanleren van de juiste techniek, kun je als vrouw staand plassen. Handig als de nood het hoogst is. Hou je vingers in een V-vorm boven je plasgaatje en spreidt je schaamlippen, dan kan de straal gericht worden. Staand plassen is reuzehandig, maar vooral ook leuk.

Het zal je waarschijnlijk niet in één keer lukken, dus om 'ongelukjes' te voorkomen is het handig om eerst te oefenen. Oefen bijvoorbeeld onder de douche. 'Verse' urine is steriel en dus niet vies of ongezond. Wanneer je meer controle over je bodembekkenspieren hebt is het gemakkelijker de kracht van je urinestraal te bepalen. Training van de bodembekkenspieren helpt dus om beter staand te kunnen plassen.

TIPS

Geen enkele vrouw kan zonder eerst te oefenen staand plassen. Je kunt beginnen om onder de douche te oefenen. Spreid je benen iets voor je begint met plassen. Met je vingers spreid je je schaamlippen iets. De urinestraal zal bijna recht omlaag lopen.

Nu kun je beginnen met het (omhoog) richten van de straal. Houd je vingers in een V-vorm en oefen net boven jouw plasgaatje een gelijkmatige druk uit. Op deze manier kun je de straal omhoog richten. Sturen van de straal doe je door links of rechts iets harder te drukken.

De richting van de urinebuis is niet voor elke vrouw van nature loodrecht omlaag. Sommige vrouwen zullen vanzelf al naar voren plassen. Ook afwijkingen naar links of rechts zijn niet vreemd. In dat geval kun je corrigeren door aan één kant wat harder te drukken.

Sproeien

Als de urine alle kanten uitsproeit controleer dan of je je vingers wel op de juiste plaats hebt. Houd ze iets hoger. Druk niet te hard. Probeer ook de snelheid van de straal onder controle te krijgen door méér of minder druk op je blaas uit te oefenen. Het kan ook zijn dat je tegen je schaamlippen aan plast.

Nadruppelen

Indien je alles op de juiste manier zou doen, blijven er na het plassen geen druppels achter. Gebeurt dat toch, dan kun je ze afschudden of indien voorhanden met een zakdoekje of wc-papiertje wegvegen.

Het laatste beetje...

Als je begint met plassen zal de druk groot zijn en de urine met een harde straal naar buiten komen. Naar mate je meer geplast hebt neemt de druk af. De zwakke straal is moeilijk of niet te richten. De laatste urine loopt dan alsnog langs je benen of over je broek naar beneden.

Dit kun je oplossen door de "krachtige start, abrupte stop" methode bij het plassen te gebruiken: Oefen extra druk op je blaas uit voor je begint met plassen. De plas komt dan met een krachtige straal naar buiten. Op het moment dat je voelt dat de straal gaat afnemen voer je de druk wat verder op. Als je blaas voor 95% geleegd is, stop je abrupt met plassen.

Als je een tijdje oefent met deze methode, zul je precies weten hoeveel druk je moet uitoefenen en wanneer je moet stoppen.

Training van je bodembekkenspieren helpt je met het krijgen van meer controle over je blaas.

Kleding

Als je voldoende geoefend hebt, wil je natuurlijk niet meer anders. De eerste weken dat je ook buitenshuis staand plast, kun je voor de zekerheid het beste een rokje of jurk dragen. Thuis gaat het misschien allemaal perfect. De eerste keren op een ander toilet of andere plaats zullen best spannend zijn.